Sisu, Chili, Kengu, Ruu ja Hai

Sisu, Chili, Kengu, Ruu ja Hai

tiistai 31. joulukuuta 2013

Tilastoja

Tilastojen tekeminen on hauskaa ja tietysti myös hyödyllistä. Olen vuoden mittaan seurannut molempien koirien kokeista saamia pisteitä ja tehnyt niistä säännöllisesti excelissä tilastoa. Tässäpä siis yhteenveto vuoden saavutuksista: (taulukon formaatti apinoitu Tiinalta)

SISU
Sisun taulukossa ei tullut suuria yllätyksiä. Ohjattua ei vielä osata, mikäli se jäi jollekulle epäselväksi :D Seuraaminen näyttäisi parantuneen loppuvuotta kohden myös pisteiden valossa kun taas luoksetulo on selvästi kärsinyt treenaamattomuudesta (kyllä, kävimme toukokuun jälkeiset kokeet lähes treenaamatta).  Omaehtoista seuraamista Sisu suorittaa kaikilla lenkeillä, joten se olikin oikeastaan ainoa liike jota treenattiin tasaisesti vuoden ympäri :) Zeta näyttäisi olevan Sisun bravuuriliike (niin kuin se onkin) ja muutkin liikkeet ohjattua ja seuraamista lukuunottamatta ovat varmaa kasin tasoa. Vuoden ekaa koetta ei kannata pisteiden valossa kauheasti huomioida sillä silloin oltiin treenaamassa lähinnä fiilistä (kuten itse asiassa myös vuoden vikassa kokeessakin). Kokonaisuudessaan Sisu näyttää olevan varma 2-tuloksen tekijä ja hyvänä päivänä kiltiltä tuomarilta heltiää ykkönenkin yhdellä nollalla. Jos joskus saadaan ohjattu nouto kuntoon voi Sisu parhaimmillaan tehdä huikean hyviä pisteitä. Sitä odotellessa (ja ohjattua treenaillessa)...


KENGUKengun tilastoa olenkin katsellut tarkemmin vuoden mittaan. Starttasimme ekaa kertaa EVL:ssä huhtikuussa ja saimme heti (tuurilla) EVL1-tuloksen. Liikkeet olivat vielä selvästi kesken (etenkin ohjattu ja ruutu), mikä näkyi sitten myöhemmissä kisoissa näiden liikkeiden nollaamisina. Ohjattu saatiin oikein kivaan kuntoon vuoden edetessä, mutta ruutu oli edelleen melko hasardi, etenkin ulkokokeissa. Yksi nollista tuli koiran käväistyä kehänauhan ulkopuolella, kerran Kengu ei vaan löytänyt ruutua ja kaksi kertaa sillä oli tassu nauhan päällä laitettuani sen riskillä ruudussa maahan tassujen oltua koiran ruudussa seisoessa sisällä. Molemmilla näillä kerroilla ruutu tehtiin minusta katsottuna oikealle, ja tätä ongelmaa (koira kääntyy ruudussa liian reunaan ruudun ollessa oikealla puolella) ollaankin nyt treenattu oikein urakalla.

Ja voi tunnari, tunnari sentään. Tämän liikkeen ongelmat ovat olleet tiedossa alusta lähtien. Tunnarin ongelmat liittyvät täysin koiran mielentilaan, ei liikkeen tekniseen suorittamiseen. Kengu ei pure kapulaa, sillä on hyvä ja tarkka nenä, ja palautuksetkin ovat ok. Nollat ovat tulleet väärän kapulan (yleensä oman viereisen) käyttämisestä suussa. Koira ei siis edes välttämättä nosta väärää, mutta käy napsaisemassa herkästi väärää kapulaa. Kokeissa on muistaakseni kuitenkin aina palautunut oma kapula, mutta pisteiden valossahan tällä ei ole merkitystä. Jossain vaiheessa rupesin stoppaamaan koiraa kokeissa ennen kapuloille menoa ja tämä auttoikin liikkeen nollaamiseen. Perimmäistä ongelmaahan tämä ei toki korjaa millään tavalla :( No, työ jatkuu tämän liikkeen kanssa. Katsotaan saaddanko tunnaria koskaan täysin 100 % varmaksi liikkeeksi kuten Sisulla.

Yksittäinen seuraamisen nolla ja kaukojen nolla liittyivät koiran mielentila- ja vireongelmaan, eli Kengu oli näissä molemmissa kokeissa täysin poissa tolaltaan, ja se näkyi täydellisenä alisuorittamisena näissä liikkeissä. Korkean vireen liikkeet (ruutu, ohjattu yms) yleensä onnistuvat vaikka koira olisi kuinka hullu, kaukot, seuruu ja tunnari sen sijaan eivät.

Paikallaolot sekä hyppynouto näyttäisivät olleen Kengun parhaimmat liikkeet. Näitä liikkeitä ei treenata Kengun spondyloosin vuoksi lähes koskaan, tai ainakin hyvin säästeliäästi. Hmm, mitähän johtopäätöksiä tästä pitäisi vetää...

Zeta näytti parantuvan loppuvuotta kohti. Vääriä asentoja = seisoo istumisen ei enää tullut ja tämä näkyi myös pisteissä. Zeta alkoi onnistua myös koiran ollessa korkeammassa vireessä. Luoksetulo sitä vastoin huononi loppuvuotta kohti. Teimme enemmän kokonaisuuksia ja kokeenomaisia treenejä kesällä, ja toki myös liika kisaaminen vei terää luoksetulon stopeista. Tällä hetkellä luoksetulo alkaa näyttää taas kivalta ja kengumaiselta, eli treenaaminen on tehnyt tehtävänsä.

Seuraamisesta Kengu on saanut yleensä 7,5 - 8,5 välillä olevia arvosanoja (yksi 9 ja yksi 0). Vaikuttaisi siis, että koiran seuraaminen on ollut hyvinkin tasalaatuista. Näin ei kuitenkaan todellakaan ole ollut. Ihan kamalalla ylivireisellä painamisseuraamisella on voinut saada 8,5 kun taas omaan makuuni kivalla ja tarkalla seuraamisella 8 (esim. SM-kisoissa). Eli johtopäätöksenä: meni hyvin tai huonosti, saamme aina kasin.

Mikä oli hauskaa huomata, seuraamista ja luoksetuloa lukuun ottamatta Kengu on saanut jokaisesta liikkeestä kympin ainakin kertaalleen. Luoksari on parantunut sen verran paljon, että tässäkin liikkeessä on hyvällä onnistumisella mahdollisuudet kymppiin. Seuraamisessa taas ei :) Mutta summa summarum, kuten Korrin Pekka totesikin, "tämän koiran ongelma ei ole tekninen osaaminen, se on erinomaisella tasolla, vaan koiran vireen saaminen oikealle tasolle". Jatkamme siis tämän "pikkuongelman" työstämistä myös ensi vuonna. Ja luultavasti jokaisena vuotena tästä hamaan tulevaisuuteen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti